The Effectiveness Of Anchovy Concentration (Stolephorus insularis) as Antimicrobial to Streptococcus mutans (In Vitro)

Authors

  • Almira Fa’Izah Undergraduate Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Hang Tuah
  • Istien Wardani IKGA Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Hang Tuah
  • Diana Soesilo Konservasi Gigi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Hang Tuah

Abstract

Background: Dental and oral diseases which are often found in children is dental caries. Streptococcus mutans is the main cause of caries. Caries can be prevented by using a topical application of fluoride. The Anchovy (Stolephorus insularis) contains protein, vitamins (A, B1, C), and minerals (Fe, Ca, K, F). Calcium fluoride (CaF2) within the anchovy can inhibit the occurrence  of  dental  caries.  Purpose:  The  aim  of  this  study  was  to  determine  the antimicrobial   ability of anchovy extract (Stolephorus insularis) to Streptococcus mutans. Materials and Methods: This study was a laboratory experimental research with  post test only control group design. Diffusion method were applied with 2 controls: negative control used DMSO 1%, positive control used NaF solution, and 3 concentrations of anchovy extract (Stolephorus insularis) 3%, 6%, and 12%, each group were composed of 6 samples. Antimicrobial was assessed by measuring the diameter of the clear zone around the discs contained the anchovy extract (Stolephorus insularis). Data were analyzed by Kruskal-Wallis test followed by Mann-Whitney test. Result: The results from this study showed clear zone around the discs of the anchovy extract (Stolephorus insularis). The more concentration of the extract showed the more antimirobial zone diameter. The average zone of antimicrobial at the concentration of  3% were 7,11 mm, 6% 9,5 mm, 12% 10,78 mm, for the negative control DMSO 1% 6 mm and the positive control NaF solution 8,16 mm. The largest diameter of the clear  zone  was  at  concentration  of  12% (P  <  0,05).  Conclusion:  The  anchovy  extract (Stolephorus insularis) had an antimicrobial effect to the growth of Streptococcus mutans.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Wala HC, Wicaksono DA, Tambunan E. 2014. Gambaran Status Karies Gigi Anak Usia 11-12 Tahun pada Keluarga Pemegang Jamkesmas di Kelurahan Tumatangtang I Kecamatan Tomohon Selatan. Kandidat Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Sam Ratulangi Manado. H. 2

Worotitjan I, Mintjelungan CN, Gunawan P. 2013. Pengalaman Karies Gigi serta Pola Makan dan Minum pada Anak Sekolah Dasar di Desa Kiawa Kecamatan Kawangkoan Utara. Jurnal e-GIGI (eG),

(1): 60.

Angela A. 2005. Pencegahan Primer pada Anak yang Berisiko Karies Tinggi. Majalah Kedokteran Gigi (Dent. J.), 38(3): 134-130.

Aini BN. 2013. Pengaruh Cara Pengolahan dan Jumlah Daun Sirih Merah (Pipercrocatum) terhadap Pertumbuhan Lactobacillus acidophilus (Kajian in Vitro). Skripsi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Gajah Mada. H. 1.

Houwink B, et al. 1993. Ilmu Kedokteran Gigi Pencegahan, Alih Bahasa Suryo S & Abyono R. Yogyakarta: Gajah Mada University Press. H. 230-229.

Sasmita IS, Pertiwi ASP. 2013.

Identifikasi, Pencegahan, dan Restorasi sebagai Penatalaksanaan Karies Gigi pada Anak. Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Padjadjaran Bandung. H. 4

Herdiyanti Y, Sasmita IS. 2010.

Penggunaan Fluor dalam Kedokteran Gigi. Program Profesi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Padjadjaran. H. 7

Zabrina S. 2012. Pengaruh Aplikasi

Substrat Ikan Teri Jengki (Stolephorus insularis) terhadap Tingkat Retensi Fluor pada Email Gigi Tikus Sprague Dawley (in Vivo). Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Indonesia. H. 22, 2-1.

Oktanovia SY. 2013. Ikan Teri Dapat

Meningkatkan Ketahanan Email Gigi. Makalah Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Negeri Padang. H. 9

Gunawan HA. 2006. Pengaruh Tingkat

pH Larutan Teri terhadap Perubahan Dimensi dan Kelarutan Kristal Apatit. Jurnal Anatomi Indonesia, 1(1): 29-25.

Daradjatun AN. 2014. Pemanfaatan Tepung Kepala Ikan Teri Jengki (Stolephorus insularis) sebagai Bahan Substitusi Tepung Ikan dalam Pakan Buatan Ikan Lele Masamo (Clarias sp.). Skripsi, Fakultas Pertanian Universitas Lampung. H.7.

Mardjudo A, Rahman ARA. 2014. Usaha Perikanan Ikan Teri (Stolephorus sp.) dengan Alat Tangkap Bagan Tancap di Desa Bukit Aru Indah Kecamatan Sebatik Timur Kabupaten Nunukan Provinsi Kalimantan Utara. Jurnal Ilmiah AgrIBA (2): 198.

Andayani T, Hendrawan Y, Yulianingsih R. 2014. Minyak Atsiri Daun Sirih Merah (Piper crocatum) sebagai Pengawet Alami pada Ikan Teri (Stolephorus indicus). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 2(2): 123.

Karina, VN. 2012. Perbedaan Daya Antibakteri Bahan Perekat Braket Ortodonsi antara Semen Ionomer Kaca dengan Resin Komposit Berfluor terhadap Lactobacillus acidophilus. Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Jember. H. 18-17.

Pratiwi R. 2005. Perbedaan Daya Hambat terhadap Streptococcus mutans dari Beberapa Pasta Gigi yang Mengandung Herbal. Fakultas Kedokteran Gigi

Universitas Hasanuddin Makassar. H. 67. Tamara R. 2014. Daya Hambat Ekstrak Teripang Emas (Stichopus hermanii) terhadap Bakteri Enterococcus faecalis. Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Hang Tuah Surabaya. H. 60.

Amalia S. 2012. Efek Antibakteri Ekstrak

Etanol Pegangan (Centella asiatica (L.) Urban) sebagai Alternatif Medikamen Saluran Akar terhadap Porphyromonas fingivalis (secara In Vitro). Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Sumatera Utara. H. 3.

Bauman RW. 2004. Microbiology International Edition. San Francisco: Pearson Education Inc and Pearson Benjamin Cummings. H. 299-297.

Handini AD. 2013. Perbedaan Topikal Aplikasi Bahan Casein Phosphopeptide- Amorphous Calcium Phosphate (CPP- ACP) dan Bahan Sodium Fluoride terhadap Jumlah Koloni Streptococcus mutans pada Saliva Anak Usia 6-12 Tahun. Skripsi, Fakultas kedokteran Gigi Universitas Hasanuddin. H. 16-15, 13.

Adrianto WDA. 2012. Uji Daya Antibakteri Ekstrak Daun Salam (Eugenia polyantha Wight) dalam Pasta Gigi terhadap Pertumbuhan Streptococcus mutans. Skripsi, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Jember. H. vii.

Wilson DE dan Chosewood LC. 2009. Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories. 5th ed. U.S. Department of Health and Human Services. H. 291

Wan AKL, Seow WK, Walsh LJ, Bird PS. 2002. Comparison of Five Selective of Media for The Growth and Enumeration of Streptococcus mutans. Australian

Dental Journal, 47(1): 26-21.

Patel JD, Anshu KS, Vipin K. 2009. Evaluation of Some Medicinal Plants Used in Traditional Wound Healing Preparations for Antibacterial Property Against Some Pathogenic Bacteria. Journal of Clinical Immunology and Immunopathology Research, 1(1): 012-007.

Alfath CR, Yulina V, Sunnati. 2013. Efek Antibakteri Ekstrak Kulit Buah Delima (Granati fructus cortex) pada Streptococcus mutans In Vitro. Journal of Dentistry Indonesia, 20 (1): 8-5.

Setyo D. 2009. Topikal Fluor. Available from https://www.scribd.com/doc/30062773/T OPIKAL-FLUOR. Accessed. December 25, 2015

Amnur AND. 2014. Pengaruh Pasta Gigi Mengandung Xylitol dan Fluoride Dibandingkan Pasta Gigi Mengandung Fluoride terhadap Plak Gigi. Skripsi Fakultas Kedokteran Umum Universitas Diponegoro. H. 20.

Downloads

Published

2021-09-04

How to Cite

Almira Fa’Izah, Istien Wardani, & Diana Soesilo. (2021). The Effectiveness Of Anchovy Concentration (Stolephorus insularis) as Antimicrobial to Streptococcus mutans (In Vitro). DENTA JURNAL KEDOKTERAN GIGI, 10(1), 71–78. Retrieved from https://journal-denta.hangtuah.ac.id/index.php/jurnal/article/view/21

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)